Analiza de risc la securitate fizica

Analiza de risc la securitate fizica

Potrivit art. 66 din Legea nr. 333/2003, referitoare la paza obiectivelor, bunurilor, valorilor Și protecția persoanelor, companiile sunt obligate să realizeze o analiză de risc la securitatea fizică.

Analiza de risc la securitatea fizică reprezintă, conform prevederilor legale, un document obligatoriu pentru societățile comerciale, care dețin valori și bunuri, și care trebuie să asigure protecția acestora. Mai exact, aceasta analiza este o evaluare a vulnerabilităților pe care le poate avea o firmă, astfel încât să fie diminuate posibilele riscuri.

Aceste masuri de siguranță se adoptă în baza unei analize de risc la securitatea fizică, conform instrucțiunilor emise de Ministerul Administrației și Internelor.

Ce companii sunt obligate sa facă o analiza de risc la securitatea fizica?

Companiile si entitățile care sunt obligate sa asigure paza si protecția, implicit sa facă o analiza de risc la securitatea fizica sunt următoarele:

  • companiile si societățile naționale;
  • regiile autonome;
  • institutele naționale de cercetare si dezvoltare;
  • ministerele si celelalte instituții din administrația publică centrală și locală;
  • societăți în nume colectiv (SNC), societăți in comandita simpla (SCS), societăți pe acțiuni (SA), societăți in comandita pe acțiuni (SCA), societăți cu răspundere limitată (SRL);
  • alte tipuri de organizații care dețin bunuri sau valori cu orice titlu, indiferent de capitalul social sau forma de organizare si asociere;

Printre tipurile de instituții care trebuie sa facă o analiza de risc se numără unitățile poștale, casele de amanet, magazinele care comercializează arme si muniții, case de schimb valutar, băncile, instituțiile financiare nebancare, sălile de jocuri de noroc, spatiile comerciale, automatele de tranzacții cu numerar (ATM-uri), spatiile care comercializează carburanți.

In urma modificărilor recente, toate firmele care au fost înființate înainte de 16 iunie 2012 trebuie sa finalizeze analiza de risc la securitatea fizica pana in 1 iulie 2018. Termenul inițial a fost 1 iulie 2017, însă a fost prelungit in urma Hotărârii de Guvern nr. 437/2017. Firmele constituite după această dată au oricum obligativitatea să realizeze analiza de risc la securitatea fizica, înainte de adoptarea masurilor de securitate.

Sancțiunile pentru nerespectarea prevederilor legale:

  • În cazul în care entitățile nu respecta prevederile legale cu privirea la adoptarea măsurilor de securitate din Legea nr. 333/2003, pot fi sancționate cu amenzi cuprinse între 10.000 si 20.000 de lei.
  • În plus, dacă nu sunt implementate măsurile recomandate în urma efectuării analizei de risc pentru securitatea fizică sau sunt implementate parțial, amenda este cuprinsă între 5.000 si 10.000 de lei.
  • Amenzile pot fi aplicate de către polițiști și jandarmi, dar și de către primari sau persoane împuternicite de către aceștia.